De financiële kant van een echtscheiding

Het afgelopen jaar is het aantal echtscheidingen toegenomen. Deze stijging is voornamelijk te wijten aan de coronacrisis. Door het beperkte leven en het vele thuiswerken zaten mensen meer dan ooit op elkaars lip.  Door de maatregelen werd het moeilijk om afleiding of ontspanning op te zoeken en veranderden er veel huwelijken in echtscheidingen. Naast dat een scheiding al heel vervelend is, hangt er ook nog eens een aardig prijskaartje aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komen vrouwen financieel slechter uit een scheiding dan mannen. 

De gemiddelde kosten van een echtscheiding

Hoeveel een scheiding precies kost, hangt af van hoe soepel de scheiding verloopt. Hoe complexer de scheiding, hoe meer geld het je gaat kosten. Als een scheiding soepel en zonder enige problemen verloopt kan dit al voor 2.500 tot 5.000 euro worden geregeld. Lukt dit niet? Dan zullen de kosten van een scheiding tussen de 5.000 en 10.000 euro liggen. In het ergste geval kunnen de kosten van een echtscheiding oplopen tot maar liefst 15.000 euro, soms zelfs meer.

  • Een advocaat of tóch een mediator?

Een echtscheiding valt vaak duurder uit dan verwacht, vooral als er een advocaat bij te pas komt. Een advocaat gaat vaak meteen voor de hoogste alimentatie wat ervoor zorgt dat het allemaal kostbaarder wordt. Echter is een advocaat niet altijd nodig maar kun je ook naar een mediator stappen. Een mediator is een snellere én een goedkopere oplossing voor tijdens een echtscheiding.

  • Een rechtsbijstandverzekering

Om de hoge kosten van een advocaat bij een echtscheiding te vermijden of te verminderen is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Hierdoor worden de kosten voor diverse vormen van rechtshulp gedekt. In deze tabel kun je rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.

Vrouwen komen financieel slechter uit een echtscheiding

Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat vrouwen meer koopkracht verliezen dan mannen en daarnaast ook vaak ervoor kiezen om het koophuis waar ze samen met hun ex woonden te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

De onderzoekers hebben zich gefocust op vrouwen tussen de 25 en 60 jaar die in het jaar 2014 ervoor kozen om te scheiden van hun partner. In 2019 keken de onderzoekers naar de koopkracht van deze vrouwen. Hieruit bleek dat deze vrouwen 29 procent minder koopkracht hebben dan mannen in dezelfde situatie. Bij mannen nam de koopkracht ná de scheiding zelfs een beetje toe.
  • Maar waarom is dat zo?

Vrouwen komen financieel slechter uit een scheiding dan mannen omdat het vaak hogere inkomen van hun ex-man wegvalt. Hierdoor is hun maandelijkse inkomen ineens een stuk minder en daalt de koopkracht van deze vrouwen.

Wat ook meetelt is dat vrouwen vaker de kinderen in huis nemen dan mannen. Dankzij de kinderalimentatie wordt het koopkrachtverschil tussen mannen en vrouwen lichtelijk verkleint.

  • Stijging van de koopkracht

Ondanks dat de koopkracht van de vrouw ná de scheiding fors daalt, neemt deze uiteindelijk toch weer toe. In de jaren na de echtscheiding ging de gemiddelde koopkracht van vrouwen weer sneller omhoog. Echter niet genoeg om de daling van vlak na de scheiding volledig te compenseren. Na vijf jaar was de koopkracht van de vrouwen nog steeds ruim 20 procent lager dan die van de mannen.

Een groot deel van de gescheiden vrouwen gaat binnen vijf jaar weer samenwonen, hier gaat de financiële situatie op vooruit. Dit gebeurt vaak bij jonge vrouwen zonder kinderen. Ook neemt de koopkracht van de vrouwen toe omdat zij na een echtscheiding vaak meer uren gaan werken en dus meer gaan verdienen.