Rechtsbijstandverzekering scheiding

Wanneer jij en je partner besluiten te scheiden, kom je in een lastige en vaak ook emotionele periode terecht en kan dit een hoop geld gaan kosten. Om deze periode zo goed mogelijk af te sluiten schakel je hulp in. Wellicht zou een rechtsbijstandverzekering bij echtscheiding je daar bij helpen.

Rechtsbijstandverzekering bij scheiding

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten, kun je daar in sommige gevallen beroep op doen wanneer je gaat scheiden. In veel gevallen kun je bij een echtscheiding via je rechtsbijstandverzekering gebruik maken van een mediator. Een mediator helpt voornamelijk om de communicatie tussen beiden partijen zo helder mogelijk te laten verlopen en gemaakte afspraken na te komen. Dit is vooral van belang als je samen een koophuis hebt of kinderen. Een mediator kan namelijk helpen bij het maken van een ouderschapsplan en omgangsregeling. Maar ook als het gaat over alimentatie kunnen er zaken worden vast gelegd.

Hebben jullie geen kinderen samen, dan zijn er nog genoeg andere zaken die geregeld moeten worden. Hoe worden bijvoorbeeld alle spullen verdeeld? Zijn er schulden waar jullie samen voor verantwoordelijk zijn? Een rechtsbijstandverzekering bij scheiding vergoedt geen kosten voor de echtscheiding zelf. Waarom zou je dan een rechtsbijstandverzekering overwegen, als de echtscheiding zelf niet vergoed wordt? Vaak als je in een echtscheiding zit kun je door allerlei emoties moeilijk keuzes maken. Op zulke momenten is het fijn als een onafhankelijke mediator met je mee denkt en helpt bij het regelen van zaken. De kosten die gedekt worden, zijn die van de mediation.

Rechtsbijstand mediation of advocaat?

Een mediator en een advocaat willen beiden afspraken op papier zetten om een scheiding te voltooien. Het verschil is dat een echtscheidingsadvocaat voor één partij werkt en een mediator werkt voor jullie allebei. Je probeert samen in harmonie, uit de situatie te komen. Sta je nog op goede voet met je partner of hebben jullie kinderen? Dan is een mediator zeker aan te raden.

De vergoeding voor een mediation verschilt per verzekeraar. Zo vergoed OHRA bijv. €2000 maar de Hema maar liefst €40.000. Bekijk op rechtsbijstandverzekeringvergelijker.nl welke vergoeding en wachttijd verschillende verzekeraars hanteren.

Mediator:

  • Meestal geldt er een limiet voor het aantal bemiddeling sessies.
  • Gemiddeld hebben koppels 10 a 15 uur nodig voor echtscheiding bemiddeling. Je kan aan de verzekeraar vragen op hoeveel uur je recht hebt vanuit je rechtsbijstandverzekering.
  • Bij mediation wordt het maximale bedrag vergoed. Je kunt bij je verzekeraar de maximale vergoeding navragen.

Welke  voorwaarde kan een verzekeraar aan je vragen, om in aanmerking te komen voor bemiddeling?

  • Gehuwd zijn en in Nederland woonachtig.
  • Minimaal 3 jaar getrouwd zijn.
  • Minimaal 1 jaar een rechtsbijstandverzekering bij de verzekeraar hebt lopen.
  • Beide partijen instemmen met bemiddeling.

Echtscheidingsadvocaat

Een echtscheidingsadvocaat vertegenwoordigt één partij en probeert het maximale voor die partij er uit te halen. Alle communicatie gaat via de advocaat. Tevens regelt een advocaat de juridische afhandeling van de echtscheiding. Afspraken maken met je ex partner is dan niet meer mogelijk. Wil je de echtscheiding via een rechtszaak regelen? realiseer je dan dat een rechtsbijstandverzekering deze kosten vaak niet dekt en dat je die zelf moet betalen.

De nadelen van een echtscheidingsadvocaat

  • De echtscheidingsprocedure kan lang duren.
  • De kosten kunnen flink oplopen
  • Kinderen worden vaak gehoord in de rechtbank

Wachttijd rechtsbijstandverzekering bij scheiding

Een echtscheiding komt vaak voor, het kan daarom zijn dat er een lange wachttijd is bij je rechtsbijstandverzekering. Per rechtsbijstandverzekering verschilt dit, bij de een is het één jaar en bij de ander kan het drie jaar zijn. De eerste paar jaar nadat je een rechtsbijstandverzekering hebt aangesloten, kun je dus geen gebruik maken voor een scheiding. Veel mensen denken pas aan een rechtsbijstandverzekering wanneer de scheiding al in gang is gezet. Dan is het vaak al te laat om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten en er gebruik van te maken. Wacht dus niet te lang met het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

Wanneer mag je beroep doen op  gesubsidieerde rechtsbijstand?

Volgens de Nederlandse overheid heeft iedereen recht op juridische hulp bij scheiding wanneer hij of zij dat nodig heeft. Mensen met een laag inkomen kunnen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen voor de kosten van een echtscheidingsadvocaat. U als particulier kunt dit niet zelf doen. Alleen een advocaat kan dit aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je kan beroep doen op gesubsidieerde rechtsbijstand wanner je twee jaar geleden een verzamel inkomen had van max. €28.600, of wanneer je kinderen hebt max. €40.000. De Raad van Rechtsbijstand kijkt naast je inkomen, ook naar je vermogen. Bij gesubsidieerde rechtsbijstand worden alleen de kosten voor de advocaat en het rechtelijke proces vergoed. Je dient wel een eigen bijdrage te betalen, de hoogte daarvan hangt af van je inkomen.

Vergelijk hulp bij scheiding door rechtsbijstandverzekeringen

Niet alle rechtsbijstandverzekeringen dekken standaard de kosten van een scheidingsmediator. Het is daarom verstandig om verschillende rechtsbijstandsverzekeraars met elkaar te vergelijken. Zo weet je dat de kosten voor mediation gedekt worden.

Wil je een goede rechtsbijstandverzekering afsluiten die hulp bij scheiding vergoedt? Dan is het zeker de moeite waard om verschillende rechtsbijstandsverzekeraars te vergelijken op rechtsbijstandverzekering vergelijken.