Veelgestelde vragen over rechtsbijstandverzekeringen

Veelgestelde vragen

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Een juridisch geschil is echter zeer vervelend. De kosten van juridische bijstand van een advocaat of jurist kunnen, zoals je misschien wel weet, erg hoog oplopen. Met een rechtsbijstandverzekering worden deze kosten vergoed.

 

Heb ik een eigen risico?

Bij de meeste rechtsbijstandverzekeringen geldt geen eigen risico. Dit verschilt echter per verzekeraar en per type zaak waarmee je te maken krijgt. In onze vergelijkingstabel kun je alle rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken die wél en géén eigen risico hanteren. In de polisvoorwaarden of verzekeringskaart van de verzekeraar die je kiest vind je gedetailleerde informatie m.b.t. het eigen risico.

 

Is er een wachttijd van toepassing?

De wachttijd die van toepassing is verschilt sterk per verzekeraar. In onze vergelijkingstabel vind je onder iedere verzekeraar een beschrijving van de wachttijd die van toepassing is. De wachttijd kan namelijk per geschil/zaak verschillen. Op de homepage kun je rechtsbijstandverzekeringen vergelijken en een indicatie van de wachttijd krijgen.

 

Is echtscheiding bemiddeling standaard meeverzekerd bij een rechtsbijstandverzekering?

Echtscheiding bemiddeling of ‘’echtscheiding mediation’’ is niet altijd standaard meeverzekerd bij een rechtsbijstandverzekering. Vaak valt dit onder de module ‘’fiscaal & vermogen’’. In onze vergelijkingstabel kun je eenvoudig de module ‘’ fiscaal & vermogen’’ selecteren. De voorwaarden hiervoor verschillen per verzekeraar. Zo kan het voorkomen dat er een bepaalde wachttijd van toepassing is. Om achter de specifieke voorwaarden te komen kun de je polisvoorwaarden of verzekeringskaart van de verzekeraar raadplegen.

 

Ik ga een rechtsbijstandverzekering afsluiten; Kan ik vervolgens voor ieder geschil zomaar een rechtszaak starten?

Over het algemeen maakt de verzekeraar de beslissing om een rechtszaak te starten bij een vermeend geschil. Je kan er dus niet van uit gaan dat je voor iedere kwestie zomaar zelf een rechtszaak kunt starten.

 

Is mijn gezin automatisch meeverzekerd als ik rechtsbijstandverzekering afsluit?

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering heb je de keuze om je gezinssituatie te selecteren. Je hebt doorgaans 4 keuzes:

  • Alleenstaande zonder kinderen
  • Alleen met kinderen
  • Gezin zonder kinderen
  • Gezin met kinderen

Via onze website kun je rechtsbijstandverzekering vergelijken op basis van je gezinssituatie.

 

Ik heb geen auto. Heeft de module ‘’verkeer’’ dan nog zin om af te sluiten?

Met de module ‘’Verkeer’’ kun je juridische bijstand krijgen bij conflicten die ontstaan tijdens deelname aan het verkeer. Je neemt ook deel aan het verkeer als je fietst, de bus pakt of zelfs als voetganger de straat op gaat. De dekking ‘’verkeer’’ geldt dus niet enkel voor automobilisten.

 

  • Nog meer vragen over rechtsbijstand verzekeringen?