Wat kost een rechtsbijstandverzekering

De kosten van een rechtsbijstandverzekering kunnen snel hoog oplopen. Gelukkig is een rechtsbijstandverzekering al vanaf een paar euro per maand af te sluiten. Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die de kosten dekt van rechtshulp of rechtsbijstand bij een juridisch conflict of geschil. Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de hoogte van de premie. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende factoren die invloed hebben op de kosten van de rechtsbijstandverzekering. Met de kennis die we op deze pagina met jou delen, weet je hoe je een goede en goedkope rechtsbijstandverzekering kunt vinden.

Via de onderstaande linkjes navigeer je snel naar een onderwerp waar jij meer over wilt weten!

Kosten rechtsbijstandverzekering

De kosten van een rechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste hangt het af van je gezinssituatie. Er zit een verschil in of je wel of geen kinderen hebt, en alleenstaand of samenwonend bent. Een gezin met kinderen loopt namelijk meer risico op schade. Daarnaast hangt de premie af van de dekking die je wilt afsluiten. Dekking wordt door de verzekeraars ook wel module genoemd. De modules die je bij de verzekeraars kunt afsluiten zijn:  Consument & Wonen, Werk & Inkomen, Fiscaal & Vermogen en Verkeer.  Je kunt er voor kiezen om één of meerdere modules af te sluiten afhankelijk van je situatie. Hoe meer modules je afsluit, hoe hoger de maandelijkse premie zal zijn. Om een goede indicatie te krijgen van de maandelijkse premies, kan je in onze tabel makkelijk de kosten van de verschillende rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.

Dekking rechtsbijstandverzekering

In onze vergelijkingstabel kan je aangeven welke dekking je wenst te hebben. Na het selecteren van de gewenste dekking kan je dit en de bijbehorende premies van de verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar vergelijken. In onze vergelijkingstabel onderscheiden we vier soorten dekkingen, en hieronder zullen we per dekking uitleggen wat dit exact inhoudt:

  • Consument & Wonen: deze dekking heeft betrekking tot alle aankopen en contracten die je afsluit als consument.
  • Werk & Inkomen: deze dekking zorgt ervoor dat je verzekerd bent tegen conflicten die kunnen ontstaan op de werkvloer. Ook kan je juridische hulp krijgen bij problemen omtrent je pensioen of eventuele uitkering.
  • Fiscaal & Vermogen: deze dekking biedt rechtsbijstand bij conflicten rondom de belasting, maar ook bij aandelen, obligaties, opties en andere waardepapieren. Daarnaast valt bemiddeling bi een echtscheiding vaak onder deze dekking.
  • Verkeer: met deze dekking kun je rechtsbijstand krijgen bij conflicten die ontstaan bij deelname aan het verkeer. De hulp geldt voor iedereen die deelneemt aan het verkeer. Dus niet alleen voor automobilisten, maar ook voor bijvoorbeeld voetgangers en fietsers.

Nadat je de modules hebt geselecteerd waarvoor jij je wilt laten dekken, kan je kijken naar een verzekeraar die qua premie en hoogte van de vergoeding aansluit bij jouw wensen. Met een vergelijkingstool zoals die van ons, is dit een snel proces dat weinig tijd in beslag zal nemen. Via de knop die je onderaan de pagina vindt, navigeer je snel naar de vergelijkingstabel.

Kosten eigen risico

Een andere factor die bepalend is voor de kosten van de rechtsbijstandverzekering is het eigen risico. Over het algemeen geldt dat een rechtsbijstandverzekering minder kost bij een hoger eigen risico. Want door een hoger eigen risico te kiezen, neem je een deel van de kosten voor eigen rekening in het geval dat je juridische hulp nodig hebt. Dit kan voordelig zijn als je verwacht weinig tot geen gebruik te maken van de verzekering, omdat je dan profiteert van een lagere premie. Mocht je toch juridische hulp nodig hebben, dan betaal je eerst het afgesproken eigen risico uit eigen zak.

Het is aan te raden om bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering goed te kijken naar de hoogte van het eigen risico en hoe dit de premie beïnvloedt, evenals te overwegen hoe vaak je verwacht juridische hulp nodig te hebben. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing maken die past bij jouw wensen en behoeften. En door gebruik te maken van onze vergelijkingstool vind je snel een goede rechtsbijstandverzekering die goed bij jou past.

Naar de vergelijkingstabel