Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering of rechtshulpverzekering een verzekering die de kosten dekt van rechtshulp of rechtsbijstand bij een juridisch conflict of geschil. De verzekeraars waar je de verzekering afsluit biedt tevens de juridische hulp aan, mocht je in een conflict verzeild raken. Op deze pagina lees je wat een rechtsbijstandverzekering inhoudt en welke dekkingsmogelijkheden er bij een rechtsbijstandverzekering bestaan.

Voorbeeld rechtsbijstand

Een arbeidsconflict is een voorbeeld waarbij een rechtsbijstandverzekering uitkomst kan bieden. Mocht je bijvoorbeeld onverwachts worden ontslagen en je bent van mening dat dit niet terecht is of je bent het niet eens met de ontslagvergoeding, dan kun je deze zaak overdragen aan een rechtsbijstand specialist. Met een rechtsbijstandverzekering wordt alles voor je uit handen genomen. De juristen die aangesloten zijn bij de verzekeraar van jouw rechtsbijstandverzekering pakken de zaak voor je op. De kosten die de juridische procedure met zich meebrengen worden vergoed door je verzekeraar, afhankelijk van de dekking die je hebt afgesloten

Dekking rechtsbijstandverzekering

Als je op het punt staat om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten heb je de keuze om je op meerdere vlakken te verzekeren. Je bent dus niet automatisch voor ieder conflict verzekerd. Je dient hier zelf een keuze in te maken De meeste verzekeraars hanteren de volgende dekkingsmogelijkheden:

  • Consument & wonen: Deze dekking heeft betrekking om alle zaken rondom aankopen en contracten die je afsluit als consument. Denk bijvoorbeeld aan aankopen die je hebt gedaan via internet, maar ook aan aankopen zoals een keuken of bankstel. Daarnaast heeft deze dekkingsvorm betrekking op zaken omtrent je woonsituatie. Denk aan conflicten met de buren of verbouwingsproblemen.
  • Werk & inkomen: Met deze module ben je gedekt voor conflicten op werk, zoals in bovenstaand voorbeeld. Daarnaast kun je met deze module juridische hulp krijgen voor problemen omtrent je pensioen of eventuele uitkering.
  • Fiscaal & vermogen: Deze dekkingsvorm biedt rechtsbijstand bij conflicten rondom belastingen, maar ook bij aandelen, obligaties, opties en andere waardepapieren. Daarnaast wordt juridische bijstand / bemiddeling bij echtscheidingen vaak onder deze module geschaard.
  • Verkeer: Met de module Verkeer kun je rechtsbijstand krijgen bij conflicten die ontstaan tijdens deelname aan het verkeer. Deze hulp geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor bijvoorbeeld fietsers, gebruikers van het openbaar vervoer en voetgangers.

Kosten Rechtsbijstandverzekering

De kosten van een rechtsbijstandverzekering is afhankelijk van je gezinssituatie (grootte) en de dekkingsvormen die je kiest. In veel gevallen kun je bij de meeste rechtsbijstand-verzekeraars uit bovenstaande modules kiezen. Hierbij wordt de module consument & wonen vaak als basispakket gezien en kun je de verzekering uitbreiden met de andere 3 modules. Hoe uitgebreider je dekking, hoe hoger de premie (kosten) van je rechtsbijstandverzekering. Om er achter te komen wat voor jouw de beste deal is kun je bij ons rechtsbijstandverzekering vergelijken. Wij vergelijken namelijk op basis van bovenstaande modules én je gezinssituatie. Hierdoor vind je de verzekering die het best bij jou past en betaal je nooit te veel.

4.4/5 - (5 stemmen)