In de eerste 9 maanden van het jaar 2020 is er 10% meer aanspraak gedaan op de rechtsbijstand polis, vergeleken met dezelfde periode in 2019. Claims over arbeidsconflicten namen toe met 36%.Tevens werd er dit jaar op Google gemiddeld per maand tweeduizend keer extra gezocht op ‘rechtsbijstandverzekering’ ten opzichte van 2019. In de maanden februari en september was een piek te zien van 19.000 zoekopdrachten. De coronacrisis wordt verdacht een rol te spelen in deze aantallen. Zo ondervond men meer onzekerheid op de arbeidsmarkt, wat weer resulteerde in een tal van (nieuwe) arbeidsconflicten. Maar wanneer biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst in het geval van een conflict?
Coronaconflicten op de werkvloer
Een arbeidsconflict kan de beste overkomen. Maar dit jaar zijn er geschillen ontstaan die het jaar ervoor nog absurd zouden lijken. Denk aan “ik moet eigenlijk naar het kantoor, maar ik vrees voor mijn welzijn” of “ondanks ik verkoudheidsverschijnselen heb word ik verwacht te werken”. Bij dit soort conflicten is het van belang om duidelijk te communiceren en de afspraken vast te leggen. Dit kan zowel op papier als via de mail. Mocht je dit niet dan, dan mis je een deel dossiervorming. Wat misschien later van belang is in de rechtszaak. Meld je nooit, maar dan ook nooit, ziek na een conflict. De werkgever kan zich dan beroepen op werkweigering. Een rechtsbijstandverzekering vergoed onder andere mediation. Je hebt dan een mediator tot je beschikking die onafhankelijk tot een oplossing komt voor beide partijen.
Andere werkzaamheden dan voorheen
Steeds meer werkgever verlangen in deze tijd van de werknemer om ander werk te doen dan voorheen (en waarvoor de werknemer is aangenomen). Zo kan er door de coronacrisis werk zijn weggevallen en moet je je nu focussen op taken die in eerste instantie niet zijn besproken. Dit mag niet zonder eenzijdig wijzigingsbeding in het contract. Heeft je werkgever toch jouw hulp nodig bij andere werkzaamheden? Dan moet er door de werkgever voldaan worden aan de volgende punten:
- Er moeten gewijzigde omstandigheden zijn die de wijziging noodzakelijk maken.
- De wijziging moet redelijk zijn.
- Voor de werknemer moet het redelijk zijn om akkoord te gaan.
De meningen hierover kunnen, zoals je je misschien al voorstelt, enorm verschillen. Met behulp van rechtsbijstand kan je als werknemer advies inwinnen op juridisch gebied. Deze juridische expert geeft je de precieze rechten en plichten en probeert samen met de werkgever tot een juiste oplossing te komen. Dankzij de juridische expert wordt bezwaar maken tegen een (wijziging)voorstel kansrijker. Hier kun je rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.
Ontslag dreigt; hoe los je dit op?
Het komt wel eens voor dat een arbeidsrelatie ernstig verstoord raakt. Je werkgever kan dan overgaan tot het starten van een ontslagprocedure. Dit gebeurd via het UWV of de kantonrechter. Er zijn tijdens de coronacrisis veel ontslagen gevallen vanwege de maatregelen. In België is er door een rechter geoordeeld dat een werknemer terecht was ontslagen vanwege het weigeren van het dragen van een mondkapje. Je werkgever probeert een gang naar de rechter vaak te voorkomen, daarom wordt er in veel gevallen een vaststellingsovereenkomst aangeboden. De werknemer gaat met deze overeenkomst akkoord met het ontslag. De werknemer heeft nog wel recht op behoud van WW en een eenmalige transitievergoeding. Dit is gebruikelijk om de ontslagen werknemer tegemoet te komen.