Minder werk door het coronavirus. Waar heb jij recht op als werknemer?

Minder werk door het coronavirus. Waar heb jij recht op als werknemer?

De coronacrisis heeft een flinke impact gehad op de Nederlandse arbeidsmarkt. Bedrijven moeten daardoor bezuinigen waardoor er minder werk voor je is. In dit artikel lees je meer over de gevolgen en de rechten van een medewerker tijdens de coronacrisis.

Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW)

De uitbraak van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de werkloosheid is toegenomen. De regeling werktijdverkorting kwam aan de orde, zodat werkgevers haar medewerkers tijdelijk minder kon laten werken. Ook zorgt deze regeling ervoor dat werknemers een WW-uitkering kregen voor de tijd dat ze niet werkten door de werktijdverkorting. Door de vele aanvragen is deze regeling inmiddels vervangen voor de Noodmaatregelen Overbrugging voor Werkgelegenheid. Hierdoor kan de werkgever een tegemoetkoming ontvangen voor de loonkosten mits de omzet van de onderneming erg terugloopt. 

Aanvraag tegemoetkoming loonkosten werknemer

De werkgever dient het volledige loon van haar medewerkers te betalen als er minder werk is. Bedrijven vragen een tegemoetkoming in de loonkosten aan zodat de medewerker altijd het volledige loon ontvangt. Dit is tevens een voorwaarde van de overheid naar de werkgever toe. Als medewerker hoef je niets te doen voor de aanvraag omtrent tegemoetkoming loonkosten.

Recht op doorbetaling thuis quarantaine

Tijdens de verplichte thuis quarantaine die de GGD voorschrijft, ben je genoodzaakt om volledig thuis te blijven zodat je andere niet besmet. Een optie is om thuis te werken, mocht dat niet lukken dan is de werkgever verantwoordelijk voor jouw loonbetaling. Vindt de werkgever dat hij niet hoeft te betalen, dan moet hij dit bewijzen en volgt er mogelijk een rechtszaak. De rechter maakt dan het eindoordeel. 

Flexwerkers

De tegemoetkoming voor loonkosten geldt ook voor mensen met een flexibel contract. Voorbeelden zoals oproepkrachten en mensen met een 0-uren contract. Uitzendbureaus kunnen voor haar flexwerkers ook een ook een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.

Ben ik verplicht om mijn vakantiedagen op te nemen door werk verkorting door het coronavirus?

De werkgever kan met jou in gesprek gaan voor een mogelijke oplossing indien er te weinig werk voor je is. Kijk altijd wat er contractueel is vastgelegd, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Ben ik verplicht om andere werkzaamheden te doen als mijn werkgever dit vraagt?

Normaal ben je verplicht om de werkzaamheden naar wens uit te voeren zoals contractueel vastgelegd. Door het coronavirus kan jouw werkgever je vragen om andere werkzaamheden te verrichten. Stem dit dan goed af onderling om misverstanden te voorkomen. 

Rechtsbijstandverzekering biedt hulp aan bij een arbeidsconflict

Stel dat je ruzie krijgt met je werkgever over een dreigende ontslag, terwijl je je werk goed verricht. Met een rechtsbijstandverzekering ben je goed verzekerd voor hulp, advies en ondersteuning bij een juridische procedure. Op de volgende pagina kun je eenvoudig een rechtsbijstandverzekering vergelijken. Hierdoor kies je de rechtsbijstandverzekering die het beste bij je past en betaal je nooit te veel.