Wat te doen bij een conflict met je huurbaas

Conflict tussen twee personen ter illustratie

Volgens gegevens van het CBS bestaat ongeveer 40% van de woningen in Nederland uit huurhuizen. Als huurder heb je altijd te maken met een verhuurder, of het nu een woonvereniging of een particuliere verhuurder is. Het is belangrijk om een goede relatie met je verhuurder te hebben en te behouden, zodat je zonder zorgen kunt wonen in je huurwoning. Helaas komt het regelmatig voor dat er geen klik is met je verhuurder of dat er kleine problemen ontstaan die leiden tot een conflict. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet meer comfortabel voelt in de plek die je thuis zou moeten zijn. Gelukkig kun je als huurder jezelf beschermen met onder andere een rechtsbijstandverzekering. In dit artikel staat omschreven wat je kunt doen bij een conflict met je verhuurder.

Ga samen in gesprek

Het eerste wat je moet doen, is met je verhuurder praten over het conflict. Het is belangrijk om te bepalen of het conflict ernstig genoeg is om externe hulp in te schakelen. Een conflict kan namelijk verschillende onderwerpen betreffen. Misschien is er sprake van achterstallig onderhoud waar de verhuurder geen actie op onderneemt, of ben je het niet eens met een huurprijsverhoging. Hoe dan ook, het is altijd het beste om eerst te proberen er samen met je verhuurder uit te komen. Plan een gesprek om rustig rond de tafel te zitten en het conflict te bespreken.

Vaak blijkt dat het probleem eigenlijk een misverstand of miscommunicatie was. Het is belangrijk om te weten dat de verhuurder verantwoordelijk is voor bepaalde zaken in en rondom de woning, zoals grote reparaties, vervanging van belangrijke apparatuur en onderhoud aan de buitenkant van de woning. De verhuurder moet ook kleine gebreken repareren en schade herstellen die hij of zij heeft veroorzaakt. Kijk samen naar het probleem en wie er verantwoordelijk voor is.

Conflict met huurbaas door huurachterstand

Een conflict met je verhuurder kan ook ontstaan door een huurachterstand. Het betalen van de huur is verplicht wanneer je een huurovereenkomst hebt getekend. Het kan gebeuren dat je een keer te laat bent met het betalen van de huur. Hoewel de meeste verhuurders hier niet blij mee zijn, is het belangrijk om hier als huurder direct transparant over te zijn.

Bespreek de situatie tijdig met de verhuurder om begrip te creëren. Misschien kun je de huur iets later betalen of samen een betalingsregeling treffen voordat er een conflict ontstaat. Als je hier niet open over bent en de verhuurder niet weet waarom de huur niet op tijd wordt betaald, kan er een conflict ontstaan en kan je uit je woning worden gezet. Na twee maanden huurachterstand kan de verhuurder de overeenkomst beëindigen, waardoor je dakloos wordt. Probeer dit dus altijd te voorkomen.

Externe Hulp met een rechtsbijstandverzekering

Wanneer je samen niet tot een oplossing kunt komen en het conflict dreigt te escaleren, is het verstandig om externe hulp in te schakelen en een beroep te doen op het huurrecht, vooral als je zeker weet dat je niet verantwoordelijk bent voor bepaalde kosten of reparaties. Het inschakelen van externe hulp kan je helpen om je recht te halen. Rechtsbijstandverzekeraars bieden juridische bijstand via een jurist of gespecialiseerd advocaat. Met een rechtsbijstandverzekering worden vrijwel alle kosten gedekt die voortvloeien uit de juridische ondersteuning die je ontvangt.

Om verdere escalatie te voorkomen, kan een advocaat je helpen bij het ontbinden van het huurcontract op basis van wanprestatie van je verhuurder. Het is natuurlijk veel prettiger om te wonen op een plek waar je geen conflict hebt met je verhuurder. Het is dus een extra voordeel als je met behulp van een advocaat in je gelijk wordt gesteld en mogelijk vrijgesteld wordt van bepaalde kosten. Investeer daarna actief in een gezonde relatie met je nieuwe verhuurder om dergelijke conflicten in de toekomst te voorkomen.

Op zoek naar een rechtsbijstandverzekering maar weet je niet goed welke het beste bij jou past? Ga naar onze pagina rechtsbijstandverzekering vergelijken en vergelijk direct alle mogelijkheden. Zo vind je eenvoudig de beste rechtsbijstandverzekering voor jou.

5/5 - (1 stemmen)